A polipok jófejek.
2010. május 17. írta: Bikfic75

A polipok jófejek.

Szerintem a polipok jófejek. Először is nagyon intelligensek. Rövid és hosszú távú memóriájuk is van. Képesek tanulni, magatartásukat sokkal inkább a tanult viselkedésformák, mint sem az ösztöneik befolyásolják. Mindent a maguk kárán tanulnak, szüleikkel nem nagyon tartják a kapcsolatot, így tőlük biztos nem tanulnak semmit. :) Irtózatosan bonyolult idegrendszerrel rendelkeznek, a neuronjaiknak a kétharmada például a karjaikban van.

Laboratóriumi kísérletekkel bizonyították, hogy képesek formák és mintázatok megkülönböztetésére, sőt megfigyeltek náluk olyan magatartást is, amit leginkább játéknak nevezhetnénk.

A jó öreg labirintus teszten is jól szerepeltek. Bámulatos, hogy milyen szűk nyilásokon is átférnek, ami ugyan jól jön nekik, amikor el kell rejtőzni (pl. egy sörösüvegben - na jó, itt éppen előbújik), viszont megkönnyíti a halálszatukat is, ahogy az Gáti Katalin cikkéből megtudhatjuk. 

Ha kajáról van szó, nincs előttük akadály, képesek leszedni az edény tetejét, hogy hozzájussanak a finom falatokhoz. Sőt állítólag a csavaros kupakok sem jelentenek nekik problémát (ugyanitt azt is megtudhatjuk, hogy még humorérzékük is van).

Az egyetlen gerinctelen, aminél megfigyeltek eszközhasználatot. Annak idején elég ismert lett az a video, ahol egy polip kókuszdióhéjat használt rejtekhelyül (amit ráadásul magával is visz, mint a csiga a házát), de láttunk már polipot, amely ugyanerre a célra üres kagylóhéjat használt.

Azt már nem is említem, hogy milyen cool dolog ez a színváltósdi, amit rejtőzködésénél, és a tintás trükk, amit menekülésnél használnak.

Néha elszakad náluk a cérna, és akkor kicsit agresszívek lesznek. Mesélhetne erről az a búvár, akinek egy polip minden áron le akarta tépni a maszkját és a reduktorát, de hát te is ideges lennél, ha valaki állandóan molesztálna, aztán meg tíz centiről a pofádba bámulna.

Az én kedvencem viszont az a polip, amely nemrég egy búvártól ellopta a kameráját, amit az csak hosszas üldözés és közelharc árán tudott visszaszerezni. Mivel az attack alatt a kamera végig Felvétel üzemmódban volt, végigélvezhetjük a teljes előadást. A felvétel persze egycsapásra híressé tette a búvárt, és így ennek a jófej polipnak is meglett a maga 15 perc hírneve. (Talán pont ezt akarta. Egy celeb polip, egy ándervóter Győzike. :))

Ezek után szerintem tök egyértelmű: a polipok bizony baromi jófejek

A bejegyzés trackback címe:

https://dekompresszio.blog.hu/api/trackback/id/tr182008887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása