Szürkecápa az Adrián
2010. június 01. írta: Bikfic75

Szürkecápa az Adrián

A magyar (búvár)társadalom számára Volner Miki bácsi adott először hírt egy fantasztikus cápaészlelésről, ami az elmúlt hetekben történt az Adrián. Előszőr május 23-án, egy Krk szigeteki, egészen pontosan egy punati osztrák bázis búvárai látták a négy és fél méteres cápát 40 méteres mélységben Cres sziget mellett. Május 25-én a bázis osztrák tulajdonosa, Günther Rath, és merülőtársa Marinko Markic ugyanezen a helyen mintegy 7 percig úsztak együtt a ragadozóval, miközben fényképeket és videófelvételt készítettek róla.

A találkozás azért meglepő, mert a szürkecápa (latin neve: Hexanchus griseus, angol neve: Sixgill Shark, beceneve: Cow shark) mélytengeri faj, legmélyebb feljegyzett észlelése 1.875 méteren történt, 100 méter fölé csak éjszaka jön táplálkozás céljából. Az Adria északi része viszont kifejezett sekélynek számít, átlagos mélysége 70 méter, az észlelés helyen még viszonylag mély a maga 113 méteres mélységével. A maximum 5,5 méterre megnövő cápa gyakorlatilag mindenevő, más cápafajokat is elfogyaszt, ha úgy adódik, azonban nem ismert olyan eset, amikor embert támadott volna meg. Jellegzetessége a 6 kopoltyúnyílás - nevét is innen kapta, hiszen a legtöbb cápának csak 5 kopolnyúnyílása van -, és az, hogy nincs hátuszonya.

A legnagyobb kifogott példány 480 kilogrammot nyomott, és 3,9 méter hosszú volt. A svájci Joe Waldis pecázta ki (szó szerint, hiszen horgászbottal fogta) 2009. június 16-án Írország délnyugati partjainál.

(fotó: Wikipedia) 

 

Az Adrián egyébként is nagyon ritkán látnak nagyobb testű cápákat. Legutóbb 2009 július 20-án rendeltek el cápariadót a horvát hatóságok, mert Brac környékén cápát láttak. Előtte 2008 július 10-én Vis szigetnél történt egy szerencsés kimenetelű cápatámadás, két szigonnyal vadászó szlovén búvárt támadott meg - vélhetően - egy Nagy Fehér cápa. A legutolsó adriai halálos cápatámadás pedig 1974-ben fordult elő Omis közelében. A bűnös állítólag egy Nagy Fehércápa volt, amely valószínűleg egy hajót követve úszott fel a Földközi tengerre, majd az Adriára. (1934 óta egyébként összesen 5 halálos kimenetelű cápatámadást jegyeztek fel az Adrián.)

Az esetről a horvát sajtó is beszámolt (ha esetleg valaki tud horvátul :)), de itt is olvasható egy rövid angol nyelvű beszámoló.

Update: június 3-án Omisálj közelébe halászhálóba akadt és elpusztult egy 8 méter hosszú, 1 tonnás, de az emberre teljesen veszélytelen, planktonokkal táplálkozó óriáscápa. Képek a kiemelésről, videó a kiemeléséről.

A bejegyzés trackback címe:

https://dekompresszio.blog.hu/api/trackback/id/tr102049422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása