Világhírű lövések, avagy Oba dva! Oba su pala!
2010. június 20. írta: Bikfic75

Világhírű lövések, avagy Oba dva! Oba su pala!

2007. októberében a horvátországi Rogoznicán, a Pongo búvárbázissal merültünk. Nem először tértünk vissza ehhez a bázishoz, mivel mindig nagyon korrektek és barátságosak voltak, remek merülőhelyeket mutattak, egyszóval nagyon jó hangulatú merülésekben volt részünk. Nem mellesleg maga Rogoznica is tök jó hely, nyugis kis város egy félszigeten, ideális távolságban lévő remek Konobákkal. :) Időközben a bázis tulajdonosával, Borko Pusic-csal is nagyon jó kapcsolat alakult ki. A túra vége felé az egyik napon elromlott az idő, így a divemaster egy könnyebb, igazából checkdive-ra alkalmas helyet választott, de megnyugtatott minket, hogy ettől ez még egy emlékezetes és érdekes merülés lesz. Igaza lett.

A homokos aljzaton kis mélységben egy repölőgép roncsot találtunk, amelyen látszott, hogy nem nyugszik itt túl régen. A roncs nagy része felismerhetetlen volt, néhány fődarab kivételével nem tudtuk megállapítani, hogy egy-egy gyűrött fémdarab melyik része lehetett a repülőgépnek. A felségjelzés viszont szépen látszódott a viszonylag jó állapotban megmaradt függőleges vezérsíkon, ebből egyértelműen kiderült, hogy a volt Jugoszláv néphadsereg egyik repülőgépéről van szó.
 
A merülésből feljőve persze megkérdeztük a Vukot, a divemastert, hogy hogyan került ide a gép. Mi balesetre tippeltünk, de a divemaster érdekesebb storyval állt elő, amit persze hittünk is, meg nem is. Elmondása szerint a Jugoszlávia felbomlásához vezető polgárháború alatt lőtte le a gépet a horvát légvédelem, ráadásul igen érdekes körülmények között. A horvát televízió éppen kilátogatott a Sibenik melletti dombok-hegyek tetején lévő légvédelmi üteghez, hogy a szokásos háborús beszámolóját elkészítse. Miközben interjút készített a katonákkal, megjelent az égen két ellenséges repülőgép, mire a katonák – érthető módon – az interjút abbahagyva vad lövöldözésbe kezdtek mindennel, ami a kezük ügyébe került. Mindenki legnagyobb megdöbbenésére néhány lövéssel mindkét gépet lelőtték.
Aki ért egy kicsit a légvédelmi ágyúkhoz, az tudja, hogy erre az esély a nullával egyenlő, még tökéletesen képzett kezelőszemélyzet esetén is, gyakorlatilag képzetlen horvát katonáknak így nyilvánvalóan óriási szerencséjük. A lényeg, hogy az egyik gép a parthoz nagyon közel zuhant a tengerbe tökéletes merülőhelyet képezve így évekkel később a búvároknak. A másik gép távolabb, mélyebb vizekbe zuhant.
 
Ahogy mondtam, hittük is meg nem is a történetet, de nemrég rátaláltam egy videóra, ami nem csak igazolja a story-t, de még az is kiderül belőle, hogy ez az esemény óriási jelentőséggel bírt, gyakorlatilag fordulópontot jelentett a horvát függetlenségi háborúban.
 
A balkáni konfliktus elején a horvátok szénája elég rosszul állt. A teljes Jugoszláv néphadsereget bevetette a Szerb vezetés annak érdekében, hogy minél nagyobb részt hasítsanak ki a horvát területekből, vagy akár még Jugoszlávia felbomlását is megakadályozzák. A könnyű fegyverzetű milicián és a polgári lakosságon a teljes reménytelenség lett úrrá, hiszen ritkán volt részük a katonai siker élményében.
 
1991. szeptember 21-én a Jugoszláv Néphadsereg két gépét, egy Soko J-21 Jastreb és egy G-2 "Galeb" típusú könnyű harci repülőgépét lőtték le horvát katonák Sibeniknél. Az egyiket egy válról indítható SAM-mel, a másikat légvédelmi ágyúval. A helyszínen is több százan látták az esetet, de a jelen lévő tv stábnak köszönhetően a teljes horvát lakósság részese lehetett a csodának. A lelövés után a stáb mellett álló horvát katona hangosan üvöltötte: "Oba dva! Oba su pala!", azaz Mindkettő! Mindkettő lezuhant!
Az eset morálra gyakorolt hatása hihetetlen volt, főleg mivel a szerb berepülések és bombázások száma ezután lényegesen csökkent. Ahogy a Zágráb TV újra és újra leadta a felvételt, a Szerb hadsereg legyőzhetetlenségének hite semmivé foszlott. Még egy pop dal is született „Oba dva” címmel, és Facebook oldala is van.

 

Korábban nem hallottam erről a merülőhelyről, pedig valójában nem csak merülésnek érdekes, hanem a hely történelmi jelentősége, és a hozzá kapcsolódó story miatt is méltán tarthatna igényt hírnévre.

A bejegyzés trackback címe:

https://dekompresszio.blog.hu/api/trackback/id/tr882096779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása