Tűz a mélyben
2014. december 12. írta: Bikfic75

Tűz a mélyben

Ha most azt hiszitek, hogy a "népszerű" Steven Seagal filmről lesz szó, akkor tévedtek. Valójában egy tűzhalak által okozott problémáról szeretnék írni. Az is megér azonban pár mondatot, hogy hogyan akadtam erre a témára. A fiamnak az általános iskolában három házidolgozatot kell írnia, amiből kettőnek tudományos, egynek pedig matematikai témájúnak kell lennie. Mivel a legalább egy oldalas dolgozatokat angol nyelven kell beadnia, világos volt, hogy nekem is be kell segítenem a munkában. Én meg úgy gondoltam, ha már el kell merülnöm valamilyen tudományos témában, akkor az ne az atomfizika, vagy a sejtbiológia legyen, hanem valami olyasmi, ami engem is érdekel, azaz a búvárkodás. Az underwatertimes.com -on aztán gyorsan rá is akadtunk arra a cikkre, ami a tűzhalak okozta probléma megoldására kínált egyik alternatíváról szólt.

lionfish2.jpg

Mi is a probléma a tűzhalakkal? Valamikor 1985-ben érkeztek meg a Karib-tengerre, vélhetően aquarista gazdáik megunták és a tengerbe dobták őket. A tűzhalak ezekben a vizekben nem őshonosak, így nem alakult ki természetes ellenségük. A ragadozóhalak tehát még életükben nem láttak ehhez hasonló állatot, hiszen ahogy a fotón is látszik, a tűzhalnak elég rendhagyó a kinézetük. El tudjuk képzelni, mennyire meg lehettek döbbenve a Karib-tengeri cápák, amikor először találkoztak tűzhallal. Mostantól a "Bámul, mint borjú az új kapura." mondásunkat akár kicserélhetnénk arra, hogy "Bámul, mint a karibi cápa a tűzhalra." A halaknak azonban nem csak a fizimiskájuk furcsa, zsákmányul ejtésük is nehézséget okoz a tüskéjükön lévő méreganyag miatt. A helyi predátoroknak egyszerűen fogalmuk sem volt arról, hogyan kell ezeket az állatokat elejteni és elfogyasztani. Ugyanígy a helyi emberek sem álltak rá a halászatára, mivel sem a kifogásukra, sem az elkészítésükre nem volt módszerük. A tűzhalak tehát borzasztóan elszaporodtak, és mivel maguk is ragadozóhalak, gyakorlatilag komplett halfajokat tüntettek el a karibi vizekből. Búvárok egész tűzhalcsordákról számoltak be, pedig a tűzhal alapvetően magányosan él és vadászik. Nem csak megbillentették tehát az ökológiai egyensúlyt, hanem teljesen felborították azt.

coral_reefs_1_0.png

A tengerbiológusok hamar fel is figyeltek erre a jelenségre, és nekiálltak megkeresni a megoldást, hogy újra helyreálljon az egyensúly. Természetesen felmerült, hogy a tűzhal eredeti élőhelyéről származó csúcsragadozók betelepítésével regulázzák meg a fránya tűzhalakat, vagy ahogy rendetlen frizurájuk miatt hívni szoktuk őket, pulykahalakat. Könnyű belátni, hogy ez az ökoszisztémába történő durva beavatkozás csak tovább rontott volna a helyzeten. Hogy ezt belássuk, nem is kell messzire mennünk példáért. A Balatonba a túlszaporodott algág elpusztítására Kínából betelepített busa szintén túlszaporodott és sikerrel szorítja ki az őshonos balatoni halakat.

Aztán megszületett a nagy ötlet, hogy fejpénzt fizetnek a búvároknak, halászoknak minden egyes elpusztított tűzhalért. Hát ez sem vállt be, mert ekkor már olyan mennyiségű pulykahal élt a vizekben, hogy a búvárok által leszigonyozott, a halászok által kifogott csekély mennyiség csak csepp volt a tengerben.

A cikk, amit az underwatertimes.com szemlézet, eredetileg pedig a Daily Mail online verziójában jelent meg arról számol be, hogy néhány bátor búvár új ötlettel állt elő az említett probléma megoldására. A megoldás tulajdonképpen tök egyszerű: megtanítják a helyi vizek ragadozóit arra, hogy a tűzhal is csak egy hal, nyugodtan vadásszák le őket. Szigonnyal elkapnak egy-egy tűzhalat, aztán feltálalják a cápáknak, így azok rájönnek, hogy nyugodtan vadászhatnak rájuk, hiszen azok is táplálékok.

lionfish1.jpg

A művelet persze nem veszélytelen, hiszen mind a tűzhalak, mind a cápák veszélyesek lehetnek a búvárokra. A módszer kiagyalói nem is ajánlják, hogy akárki megpróbálkozzon vele.

Nem tudom, hogy a módszer beválik-e, bár a búvárok beszámolói szerint a cápák máris elkezdtek maguktól is vadászni a tűzhalakra, de nekem azért tetszik, mert a megoldássál nem nyúlunk bele durván a tenger életébe. A megoldás amellett, hogy végtelenül egyszerű, 100%-ig természetbarát, és remélhetőleg alkalmas lesz arra, hogy helyrebillentse a felborult ökológiai egyensúlyt.

A bejegyzés trackback címe:

https://dekompresszio.blog.hu/api/trackback/id/tr36973955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása